5 autofabrikanten gaan 400 snellaadstations bouwen

BMW, Daimler, Ford en de Volkswagen Group met Audi en Porsche hebben de oprichting van de joint venture IONITY aangekondigd. Het doel is de bouw 400 snellaadstations langs de Europese (snel)wegen.

De joint venture gaat een Europees High-Power Charging (HPC)-netwerk voor elektrische voertuigen opzetten en exploiteren. Met de bouw van circa 400 HPC-stations tot 2020 maakt IONITY het naar eigen zeggen eenvoudiger om lange afstanden af te leggen met elektrische voertuigen.  De joint venture is gevestigd in München en wordt geleid door chief executive officer Michael Hajesch en chief operating officer Marcus Groll. Begin 2018 moet hun team bestaan uit 50 leden.

Nog dit jaar worden in totaal 20 laadstations in gebruik genomen. Ze zijn gevestigd langs belangrijke doorgaande wegen in Duitsland, Noorwegen en Oostenrijk, met tussenafstanden van circa 120 kilometer. Hierbij wordt samengewerkt met ‘Tank & Rast’, ‘Circle K’ en ‘OMV’. In de loop van 2018 zal het netwerk worden uitgebreid naar meer dan 100 stations, waarbij elk station eigenaren van auto’s van verschillende merken in staat stellen om hun auto’s tegelijkertijd bij te laden.

Het netwerk beschikt over een capaciteit van maximaal 350 kilowatt per laadpunt en maakt gebruik van de Europese laadstandaard Combined Charging System (CCS). De multimerk-aanpak en het feit dat het netwerk Europabreed is, zal de aantrekkelijkheid van elektrische voertuigen volgens de betrokkenen aanzienlijk vergroten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!