6,4 miljard misgelopen belasting door elektrische auto’s

AMSTERDAM – De Nederlandse staat is 6,4 miljard euro misgelopen door fiscale voordelen voor elektrische en semi-elektrische auto’s.

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Amsterdam
©: Groene Courant

Dit blijkt uit een rapport van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waar maandag over wordt bericht.

Het forse bedrag wordt onder andere veroorzaakt doordat er tussen 2011 en halverwege 2012 bijna 200.000 auto’s meer zijn verkocht “dan op basis van de economische context verwacht mocht worden”.

De helft van deze aankopen zou zijn gedaan door de fiscale voordelen op groene auto’s. de andere helft is waarschijnlijk veroorzaakt door vervroegde nieuwverkopen.

Onlangs werd al bekendgemaakt dat de vrijstelling op de bijtelling voor schone auto’s komt te vervallen in 2016. Volledig elektrische auto’s komen vanaf dat moment in een categorie met 7 procent bijtelling. Auto met een uitstoot van 1 tot 50 gram Co2 per kilometer krijgen een bijtelling van 14 procent.

Schoonste nieuwe wagenpark

De maatregelen van de overheid hebben er wel voor gezorgd dat Nederland het schoonste nieuwe wagenpark heeft. Het aandeel (semi-)elektrische auto’s in het totale aantal nieuw verkocht auto’s is het hoogste in Europa.

Tussen 2011 en 2013 daalde de gemiddelde uitstoot van 136 gram Co2 per kilometer naar 109 gram Co2. Als de fiscale vergroening niet was doorgevoerd zou de gemiddelde uitstoot zijn blijven steken op 120 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!