Aankoop vervuilende dienstauto’s Noord-Holland niet van tafel

De ChristenUnie-SGP, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren eisen dat het Noord-Hollandse provinciebestuur afziet van de aanschaf van nieuwe vervuilende dienstauto’s. In plaats daarvan zouden zij gebruik moeten gaan maken van elektrische auto’s. Een voorstel daartoe werd niet gesteund door een meerderheid van PvdA, CDA, D66 en VVD.

De BMW’s, die Gedeputeerde Staten willen bestellen, hebben het energielabel D, terwijl dezelfde auto als de door Gedeputeerde Staten gekozen diesel met een D-label ook beschikbaar is met een energielabel A, en zelfs als hybride variant. Ter vergelijking: die auto stoot slechts één derde van de CO2 uit.  De partijen willen dan ook dat Gedeputeerde Staten terugkomen op dit onverstandige besluit.

Rosan Kocken van GroenLinks: ‘De vieze lucht is slecht voor de gezondheid van inwoners. Wegverkeer en industrie zijn daar de belangrijkste oorzaak van. Gedeputeerde Staten leggen op weg naar werkbezoeken per jaar honderdduizenden kilometers af. Door te kiezen voor een schoner alternatief leveren zij echt een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Wij zijn verbijsterd over hun keuze voor vieze diesels.’

De partijen vinden het antwoord van Gedeputeerde Staten dat zuinige auto’s niet voldoen aan de eisen die aan dienstauto’s worden gesteld lariekoek. ‘In Amsterdam en Utrecht rijdt de wethoudersploeg naar volle tevredenheid in hybride auto’s. Ook in de provincie Utrecht rijden Gedeputeerde Staten in hybride auto’s rond. Waarom zou dat in Noord-Holland dan niet kunnen?´ Aldus Klein en Kocken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!