Aantal hybride en elektrische auto’s in Nederland verviervoudigd in 5 jaar tijd

AMSTERDAM – Het aantal hybride auto’s in Nederland is in de afgelopen 5 jaar verviervoudigd. In het afgelopen jaar kwamen er 30.000 nieuwe hybrides bij.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Gezamenlijk reden alle hybride auto’s een afstand van 2,5 miljard kilometer.

Van alle auto’s die zijn aangeschaft in 2014 werd driekwart gekocht door een bedrijf. Voor milieuvriendelijke auto’s zijn veel belastingvoordelen te behalen voor bedrijven.

Een steeds groter deel van het Nederlandse wagenpark rijdt op elektrisch. In 2009 was 0,5 procent van alle personenauto’s een hybride. In 2014 is dat gestegen naar 0,5 procent.

In 2013 steeg het aantal hybride auto’s het meest, met 47.000 Vooral haan het einde van dat jaar werden fors meer groene auto’s verkocht. Particulieren en bedrijven wilden nog profiteren van aflopende belastingvoordelen zoals de 0-procent bijtelling.

Gezamenlijk reden alle hybride auto’s in 2013 een afstand van 2,5 miljard kilometer, 2 procent van alle gereden kilometers door personenauto’s in Nederland.

Opvallend is dat hybride auto’s gemiddeld per jaar meer kilometers afleggen dan personenauto’s op benzine. Alleen personenauto’s op diesel rijden gemiddeld meer kilometers per jaar, namelijk 23.238 kilometer. Dit komt waarschijnlijk doordat elektrische auto’s vaker op naam van een bedrijf staan. Met bedrijfswagen wordt gemiddeld altijd vaker gereden.

Iets meer dan de helft van alle hybrides staat op naam van een bedrijf, bij de nieuw verkochte hybrides in 2014 was dit ruim driekwart. 

Van alle hybrides in bezit van particulieren is driekwart van de eigenaren een man. De gemiddelde leeftijd van particuliere eigenaren van hybrides is 55,7 jaar. Dit is ouder dan de gemiddelde leeftijd van de eigenaar van een benzine auto (51,3) of dieselauto (48,3).

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!