Afvaart Nederlands eerste elektrische langeafstandsboot

De eerste elektrisch aangedreven langeafstandsboot, de CO2-ZERO van bijna 10 meter met plaats voor 6 personen, vaart officieel af. De boot kan 14 uur lang varen met een kruissnelheid van 9 kilometer per uur.

De compleet elektrische boot vertrekt op haar ‘maidentrip’ van Amsterdam naar de Côte d’Azur. Doel is om aan te tonen om dat de boot langdurig kan varen zonder walstroom met als resultaat de Nederlandse pleziervaart te verduurzamen.

Door een groep van 8 enthousiastelingen met elk een andere inbreng werd een aanzet geven tot het realiseren van dit unieke idee.

Eén van de enthousiastelingen is Hans van Vliet, eigenaar van de Veli Volantis. Op deze boot, De Victoire, waar elk jaar met ‘de vrienden van de Veli Volantis’ gevaren wordt op de Deense wateren en de Franse kust, is het idee ontstaan. Nadat de motor wordt uitgezet en de zeilen worden gehesen is er ineens dat stille natuurgeluid van wind, ruis en kabbelend water. Dit geluid gaf de doorslag om te gaan denken om met elkaar elektrisch te gaan varen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!