Australiërs introduceren elektrische bus met bereik van 1.000 kilometer

UTRECHT – Het Australische bedrijf Brighsun heeft een elektrische bus ontwikkeld met een gecertificeerd bereik van 1.004 kilometer, ruim genoeg om van Groningen naar Parijs te rijden.

Brighsun heeft zo’n 4 prototypes gemaakt en die onlangs gepresenteerd in het bijzijn van de Australische milieuminister.

Het team van Brighsun claimt al non-stop van Melbourne naar Sydney te hebben gereden in de auto, een afstand van 963 kilometer.

Hoe de bus zo’n enorm bereik kan hebben, wordt niet precies verteld. De bus maakt gebruik van lithium-ionbatterijen, accumanagement, een regeneratief remsysteem en een zelf ontwikkelde eMotor.

4 jaar

Tegenover de Australische site One Step Off The Grid vertelt directeur Allen Saylav dat de technologie in de afgelopen 4 jaar is ontwikkeld.Volgens Saylav hebben de batterijen van Brighsun een levensduur van 20 jaar, naar eigen zeggen 5 keer langer dan andere technologieën.

Met een bereik van 1.000 kilometer laat de bus de concurrentie ver achter zich. Andere elektrische bussen hebben een opgegeven bereik van rond de 400 kilometer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!