Autoliefhebbers met klassieke auto’s naar de rechter tegen milieuzones

AMSTERDAM – De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) stapt met een aantal klassieke autoclubs naar de rechter om de invoering van milieuzones in grote steden tegen te houden.

Dit meldde de KNAC.

De milieuzones worden steeds populairder en houden vervuilende auto’s buiten de binnensteden. In Amsterdam zijn plannen voor een milieuzone en in Utrecht wordt vanaf mei een milieuzone ingevoerd.

Doel is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en om het gebruik van auto’s die weinig Co2 uitstoten zoals elektrische auto’s te stimuleren. De autoclubs twijfelen aan de resultaten van de maatregelen.

Milieu

“Milieuzones kosten de belastingbetaler miljoenen en levert voor het milieu niets op. Bovendien mag elke stad zijn eigen voorwaarden aan zo’n zone verbinden, zodat het voor de automobilist totaal onduidelijk is wat hij wel of niet mag”, aldus KNAC-directeur Peter Staal.

Eerste doel is de milieuzone in Utrecht tegenhouden. “Daar is de gemeenteraad onnodig en onbegrijpelijk als eerste van start gegaan met een milieuzone voor een handvol oude personenauto’s met dieselmotor.”

“Weggegooid geld, want de kosten voor het instellen en bewaken van een milieuzone zijn enorm, terwijl vervuilers, zoals het openbaar vervoer met zijn rokende, dieselgestookte stads- en streekbussen gewoon de milieuzone in mogen”, aldus

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!