Snellaadstation krijgt batterij van tweedehands accu’s voor opslag zonnestroom

UTRECHT – Stedin heeft bij een snellaadstation langs de A2 een accu geplaatst die zonnestroom opslaat zodat elektrische auto’s ook op momenten dat de zon niet schijnt, kunnen worden opgeladen met groene stroom.

Dit meldt de netbeheerder maandag. De accu bestaat uit 51 batterijen van opgeteld 90 kWh en is begin deze maand geplaatst.

Er liggen zonnecellen op het oplaadstation waarmee de elektrische auto’s worden opgeladen, maar ’s nachts wordt er nog stroom van het net afgenomen. De accu’s moeten ervoor zorgen dat er nog meer met groene stroom wordt opgeladen.

Tweedehands autoaccu’s

Mister Green gaat voor het project tweedehands autoaccu’s gebruiken die niet meer geschikt zijn voor elektrische auto’s. De zonnecellen kunnen in zo’n 2 dagen de accu’s opladen.

De accu’s zorgen er ook voor dat er een minder zware aansluiting nodig is voor het snellaadstation. Als alle oplaadplekken bezet zijn en er 4 auto’s tegelijk opladen, ontstaan er problemen met de huidige aansluiting tot het net.

“Het is belangrijk dat er altijd energie is om op te laden”, aldus  Mark Schreurs, directeur van Mister Green en initiatiefnemer. “Ook als de zon niet schijnt, als er in de toekomst veel tegelijk geladen wordt of als er beperkte capaciteit op het huidige energienet is. Met de inzet van zowel de zonnepanelen als batterij is de beschikbaarheid van onze snellaadpunten optimaal.’’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!