Bijna een vijfde van alle nieuwe auto’s in Noorwegen elektrisch

UTRECHT – Maar liefst 17,2 procent van alle geregistreerde nieuwe personenauto’s in Noorwegen vorig jaar waren elektrische auto’s

Dit meldt de Noorse branchevereniging voor elektrisch rijden woensdag. Het gaat om het hoogste marktaandeel groene auto’s ooit wereldwijd. In 2014 was het aandeel groene auto’s nog 12,5 procent.

Van de 150.700 verkochte waren 26.000 milieuvriendelijke auto’s. In bijna alle gevallen ging het om elektrische auto’s op 9 waterstofvoertuigen na.

De meest populaire modellen waren de elektrische versie van de Volkswagen Golf, de Tesla Model S, de Nissan Leaf, de BMW i3 en de Renault Zoe.

Marktaandeel Nederland

Noorwegen loopt wereldwijd voorop in elektrisch rijden. In vergelijking, in Nederland hadden (semi)elektrische auto’s van januari tot en met november aan marktaandeel van 7 procent, hoewel volledig elektrische auto’s maar een aandeel hadden van 0,7 procent. De volledige cijfers over 2015 worden medio januari verwacht.

Noorwegen heeft een reeks stimuleringsregelingen voor elektrische auto’s. Zo zijn er belastingvoordelen en kunnen automobilisten met een elektrische auto onder voorwaarden gratis parkeren en exrta rijbanen gebruiken.

Beleidsmakers zijn van plan om alle voordelen gefaseerd af te bouwen door de hoge kosten die ermee gepaard gaan.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!