Binnen 2 jaar 40 elektrische stadsbussen in Amsterdam

AMSTERDAM – Binnen 2 jaar worden 40 stadsbussen in Amsterdam vervangen door elektrische varianten.

Dit meldde de Volkskrant. Binnen 10 jaar moeten alle bussen rijden zonder gevaarlijke stoffen uit te stoten.

In totaal rijden er nu 200 stadsbussen door de hoofdstad. Al deze bussen gebruiken verbranden nu nog diesel. Naast groene stroom gaan de bussen mogelijk ook rijden op waterstof in de toekomst.

Het gemeentebestuur heeft hierover afspraken goedgekeurd met het lokale vervoersbedrijf GVB. De bussen gaan gemaakt worden door het Brabantse concern VDL. Die fabriceert nu al 12 bussen voor de Duitse steden Munster en Keulen.

Goedkopere brandstof

Elektrische bussen kosten in het begin iets meer dan een bus op diesel, met een kostprijs van 300.000 tot 400.000 euro voor een elektrische bus tegen 225.000 euro voor een bus op diesel. Binnen 4 tot 5 jaar zijn de kosten ongeveer gelijk doordat de brandstof voor een elektrische bus goedkoper is.

Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid in Amsterdam, wil vooral de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. In welke mate de elektrische bussen daaraan gaan bijdragen weet hij niet precies, maar de verwachting is dat de probleemgebieden in de stad worden aangepakt door de bussen te vervangen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!