Den Bosch breidt elektrisch openbaar vervoer uit

UTRECHT – De gemeente Den Bosch gaat het elektrische openbaar vervoer uitbreiden. Vanaf deze maand rijden er in totaal 7 elektrische bussen in de stad.

In de Brabantse hoofdstad rijden al langer een drietal kleine elektrische busjes in de historische straatjes van de stad. Deze bussen worden ’s nachts opgeladen.

Verder gaan er nu bussen rijden op 2 tranferiumlijnen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van 2 verschillende oplaadmogelijkheden.

Op transferiumlijn 70 wordt de bus draadloos opgeladen met inductie. Dit is hetzelfde principe als het opladen van een elektrische tandenborstel. Voor de bushalte zit een laadstation in de weg. ’s Nachts laadt de bus in de remise, zodat de bus elke ochtend helemaal opgeladen vertrekt.

Pantograaf

Verder worden de bussen van transferiumlijn 80 opgeladen met een pantograaf bij halte De Vliert. Dit is hetzelfde principe als waarmee een tram of trein wordt opgeladen. Dit gebeurt tijdens het in- en uitstappen van de reizigers. Zo kan de bus de hele dag blijven rijden.

De gemeente gebruikt de ervaringen om in 2018, 14 bussen in de dienstregeling te laten rijden.

Al sinds 2009 is de gemeente, samen met Arriva Nederland en Provincie Noord-Brabant, bezig met het testen van elektrisch openbaar vervoer. De gemeente wil dat de stad schoon, aantrekkelijk en bereikbaar is. 30 procent van de verbruikte energie in de stad komt door auto’s. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!