Bouw nieuw elektrisch inspectieschip Groningen officieel gestart

De bouw van het nieuwe, elektrische inspectieschip van de provincie Groningen is officieel van start gegaan. Dat gebeurde met de kiellegging, een traditionele ceremonie waarbij de kiel op de onderkant van de scheepsromp wordt geplaatst.

De handeling werd uitgevoerd door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, op de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Het nieuwe inspectieschip vervangt straks het oude, dat inmiddels 45 jaar oud is en op dezelfde werf is gebouwd.

Het inspectieschip, dat begin 2019 moet varen, wordt gebruikt voor toezicht en handhaving op het water en voor de begeleiding van scheepvaart en evenementen. Het is het eerste volledig elektrisch aangedreven inspectievaartuig in Nederland. Aan boord zijn de nieuwste (duurzame) technieken te vinden. Naast een stille elektrische motor, wordt er gebruikgemaakt van restwarmte en duurzame hout- en verfsoorten. Dat past in het beleid van de provincie, waarbij steeds wordt gezocht naar innovatieve mogelijkheden om de mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. Ook het nieuwe inspectieschip valt daarmee onder het keurmerk ‘Slim & Groen’.

Na een Europese aanbesteding is de opdracht in februari 2018 gegund aan Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Diverse Groningse onderaannemers en toeleveranciers uit de maritieme sector zijn bij het project betrokken; voor engineering, het leveren van staal en het verzorgen van onderdelen voor de machinekamer, navigatieapparatuur en reddingsuitrusting.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!