Budgetmodel Tesla onthuld, al 130.000 bestellingen gedaan

UTRECHT – Tesla heeft het langverwachte budgetmodel van het automerk donderdag (lokale tijd) onthuld. Tesla-topman Elon Musk hoopt met deze auto elektrisch rijden voor de massa interessant te maken.

Een bereik van ongeveer 350 kilometer op 1 volle accu tegen een prijs van 35.000 euro. De standaardversie gaat van 0 naar 100 kilometer per uur in iets minder dan 6 seconden en ook kopers van dit budgetmodel krijgen automatisch een abonnement op de superchargers van Tesla.

Binnen een half uur kan de accu een Model 3 tot 80 procent worden opgeladen. Nu zijn er nog ‘maar’ zo’n 1.600 snellaadpunten specifiek voor Tesla-rijders, maar tegen de tijd dat de Model 3 op de weg komt moeten dat er 7.000 zijn.

Tesla Model 3, Tesla,
©: Tesla Motors

Pas laat in 2017 start Tesla de productie van de Model 3. Het concern heeft al aangegeven dat de leveringen zich eerst zullen concentreren op de Verenigde Staten en dat dan pas Europa en de rest van de wereld aan de beurt komen.

Nederlanders die al 1.000 euro hebben neergelegd om de auto te reserveren kunnen waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2018 de eerste auto verwachten. In totaal hebben wereldwijd al 130.000 mensen een Model 3 besteld.

Tesla Model 3, Tesla,
©: Tesla Motors

Nu moet Tesla de auto’s nog gaan bouwen. Musk bedankt de aanwezigen die eerder een Model S of Model X hadden gekocht. Zij hebben de fundering gelegd door Tesla de omzet te geven om de Model 3 te kunnen ontwikkelen.

Waarschijnlijk krijgt Tesla nog wel enkele tienduizenden orders voor de Model 3. Om al deze auto’s te maken is de gigafabriek ontwikkeld. Onlangs werd daar de productie van lithium-ionbatterijen gestart.

Tesla Model 3, Tesla,
©: Tesla Motors
Tesla Model 3, Tesla,Tesla Model 3, Tesla,
©: Tesla Motors
©: Tesla Motors
©: Tesla Motors

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!