CE Delft: onvoldoende steun om diesel uit nichemarkten te verbannen

Een overheid die groen gas omarmt kan in 2025 jaarlijks 2 miljard dieselkilometers uitsparen en 400 ton NOx en 0,4 megaton CO2. De overheid stimuleert echter onvoldoende de inzet van groen gas om haar doelen te behalen. Dit blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van clean fuels leverancier PitPoint.

Om haar milieudoelen te bereiken moet de overheid de uitstoot van het verkeer terugdringen. Elektrisch rijden is daarbij het toverwoord. Dit geldt ook voor PitPoint, als aanbieder van laadinfrastructuur en waterstof. In markten waar elektrisch rijden nog nauwelijks een optie is zou de overheid volgens het bedrijf echter ook moeten kijken naar groen gas. Dat gebeurt nu nog nauwelijks, met als gevolg dat in deze markten nog steeds vooral nieuwe dieselvoertuigen op de weg komen; met alle schadelijke gevolgen voor het milieu van dien.

PitPoint roept de overheid op om de inzet van 100 procent groen gas gelijk te stellen aan elektriciteit en waterstof voor markten waar elektrisch rijden nu nog geen optie is. Dat geldt voor het Energie en klimaatakkoord, de sector Mobiliteit, en voor de specifieke afspraken over zero-emissiebussen, stedelijke distributie en taxi- en contractvervoer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!