Combinatie elektrische bus en tram: primeur voor Nederland

Den Haag en Utrecht krijgen de primeur van een innovatieve vorm van openbaar vervoer. Het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM en de provincie Utrecht hebben het startschot gegeven voor een test met de rijdendebatterij.nl.

Zij doen dit in samenwerking met de Utrechtse vervoerder U-OV. De ‘rijdende batterij’ is een elektrische bus die zich in stilstand snel oplaadt nabij de bovenleiding van de tram. In juni in Utrecht te zien op stadsbuslijn 2.

Deze combinatie van bus en tram kan sneller worden ingevoerd dan traditioneel elektrisch busvervoer. Dit komt omdat het bestaande stroomnetwerk van de tram wordt gebruikt. Bovendien is minder gemeenschapsgeld nodig voor het vlot realiseren van schoon en uitstootvrij openbaar vervoer.

Den Haag en Utrecht lenen zich bij uitstek voor een experiment met deze e-bus, omdat in deze steden een geschikt tramnetwerk beschikbaar is. Daarnaast delen HTM, provincie Utrecht en U-OV de ambitie om het openbaar vervoer te verduurzamen met inzet van elektrische bussen. Dit is hard nodig omdat de luchtkwaliteit van binnensteden onder druk staat door de uitstoot van gemotoriseerd verkeer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!