Consumentenbond: Vooral hybride auto minder zuinig dan opgegeven

AMSTERDAM – Gemiddeld is een auto 15 tot 20 procent minder zuinig dan de fabrikant doet geloven, maar vooral hybride auto’s verbruiken meer.

Dit blijkt opnieuw uit de laatste testen van de Consumentenbond. Een hybride auto verbruikt in werkelijkheid 30 tot 50 procent meer dan wordt opgegeven door de fabrikant.

Zo verbruikt een Mitsubishi Outlander PHEV 1,9 liter per 100 kilometer volgens de fabrikant, maar blijkt uit de test die de Consumentenbond gebruikt, van de Duitse wegenwacht ADAC, dat de auto 4,2 liter per 100 kilometer verbruikt.

Autofabrikanten zouden via leugens en misleiding de verbruikcijfers van de auto’s zo veel mogelijk drukken. Zo gebruiken ze verouderde tests, waarin auto’s bijvoorbeeld minder agressief rijden, die de verbruikcijfers positief laten uitvallen.

De Italiaanse Consumentenbond Altroconsumo onthulde in 2014 dat de testauto zo licht mogelijk wordt gemaakt. Ook wordt er speciale motorolie gebruikt die niet te verkrijgen is voor consumenten, testen de autofabrikanten met een hogere banenspanning en worden zelfs de buitenspiegels verwijderd voor aerodynamica. 

Vergelijk de auto’s op de site van de Consumentenbond Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!