De nieuwe Tesla Model X heeft een ‘bioweapon defense mode’

UTRECHT – Drie jaar na de introductie van de erg succesvolle Model S heeft Tesla officieel de nieuwe Model X gepresenteerd aan het grote publiek. 

De auto, beschikbaar vanaf 132.000 dollar, is een nieuwe mijlpaal voor Tesla. De nieuwste technologie is verwerkt in het voertuig, dat volgens Tesla-topman Elon Musk in alle veiligheidscategorieën 5 sterren heeft gekregen. 

De Model X heeft een volledig elektrische aandrijving, plek voor 7, een extra groot controlescherm naast de bestuurdersplek en de typerende vleugeldeuren. 

Maar misschien wel het meest opvallende is de knop voor de ‘bioweapon defense mode’. Dit is een echte knop, stelt Musk. 

Luchtfilter

Het luchtfilter van de Model X zou 10 keer groter zijn dan bij een normale auto. “Als er ooit een apocalyptisch scenario zich voordoet, hoeft de bestuurder alleen de knop in te drukken”, legt Musk uit. 

Tesla claimt dat het filter 300 keer beter bacterieën, 500 keer beter allergenen, 700 keer beter smog en 800 keer beter virussen filtert. “We proberen leidend te zijn in de apocalyptische verdedigingsscenario’s”, aldus Musk. 

Het evenaren van het succes van de Model S zal moeilijk zijn voor Tesla, maar de Model X kan nu al rekenen op veel animo. Er zijn al 25.000 bestellingen voor de auto. Deze woensdag mochten al enkele gelukkigen hun auto ophalen, maar voor mensen die nu bestellen is de wachttijd 8 tot 12 maanden. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!