DHL investeert 10 miljoen in elektrisch transport

DHL Parcel investeert 10 miljoen euro in woonwijkvriendelijke bezorging met de aanschaf van 400 kleinere bestelauto’s, waaronder 100 elektrische. Na een pilot gaat DHL 100 volledig elektrisch aangedreven bestelauto’s inzetten in ruim 50 Nederlandse steden.

Deze zogenaamde StreetScooter heeft een laadruimte van 4 kubieke meter. DHL Parcel heeft met zijn vloot van kleinere bestelauto’s de optimale configuratie voor de bezorging van e-commerce zendingen in woonwijken. DHL zet in binnenstedelijke gebieden ook fietskoeriers in. Uiterlijk in 2025 moet 70 procent van deze bezorgingen emissievrij zijn.

De Streetscooters zijn vanaf dit voorjaar te zien in de plaatsen Alkmaar, Almere, Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Tiel, Utrecht en Zoetermeer. Later in het jaar komen er nog steden bij: Apeldoorn, Nijmegen en Wageningen.

Met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur en een actieradius van 80 kilometer is de StreetScooter geschikt voor stadsdistributie. De elektrische energie wordt opgewekt in een 30 kilowatt asynchrone motor die een piekbelasting van 45 kilowatt heeft. De energie wordt opgeslagen in een lithium-ionbatterij. Het laadvermogen is 650 kilogram. De hoogte van de laadbak is zodanig dat de bezorger niet hoeft te bukken. De laadruimte is vlak en bedraagt ruim 4 kubieke meter. De StreetScooter opent aan beide zijkanten met een schuifdeur en aan de achterkant zit een klep die als afdak kan dienen bij regenweer.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!