‘Driekwart Nederlandse gemeenten heeft geen geld voor oplaadpunten’

AMSTERDAM – Driekwart van de Nederlandse gemeenten heeft geen geld beschikbaar om openbare oplaadpunten te plaatsen.

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Amsterdam
©: Groene Courant

Dit stelt Stichting Natuur & Milieu op basis van een enquête onder 165 Nederlandse gemeenten. In totaal zijn er ruim 400 gemeenten.

Hoewel er geen budget is, komen er bij 82 procent van de gemeenten wel aanvragen voor oplaadpalen binnen.

Natuur en Milieu zegt de “noodklok” te luiden. Zonder een groei van het aantal oplaadpalen, wordt 200.000 elektrische en hybride auto’s in 2020 nooit gehaald, aldus Natuur en Milieu.

Geen eigen oprit

“De meeste mensen hebben geen eigen oprit, dus zonder nieuwe openbare laadpalen, stagneert het aantal elektrische auto’s in Nederland.” aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu.

Volgens de stichting zijn er de komende 3 jaar nog eens 30.000 publieke oplaadpalen nodig tegen een investering van 90 miljoen euro. Op dit moment zijn er ruim 5.000 publieke oplaadpalen in Nederland.

‘Snel ingrijpen is noodzakelijk’

“Snel ingrijpen is noodzakelijk, want nu staan we stil”, stelt Natuur & Milieu. “De laatste 2,5 jaar, na de aanvraagstop van stichting E-laad zijn vele financieringsvarianten besproken.”

“Het rijk, gemeenten en bedrijven wijzen naar elkaar voor een oplossing, met als resultaat dat er nog steeds geen oplossing is.  Bijna alle openbare laadpalen die de afgelopen 2 jaar zijn geplaatst, zijn betaald door een klein aantal (grote) gemeenten.”

 Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!