Eerste van 2.500 nieuwe Vlaamse laadpalen ingehuldigd

Het was al aangekondigd, nu is het zover. De plaatsing van 2.500 publieke laadpalen voor elektrische wagens start in mei 2017. Daarmee geven Eandis en Infrax invulling aan het Vlaamse actieplan ‘Clean Power for Transport’.

De eerste laadpaal werd symbolisch onder spanning gezet aan het stadhuis van Oostende in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en burgemeester Johan Vande Lanotte.

De Vlaamse regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben minister Tommelein en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2.500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens 1 in elke gemeente in Vlaanderen.

De plaatsing van de palen wordt over 4 jaar gespreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10 procent. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. Ten slotte zijn er ook steeds meer snelladers langs snelwegen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!