Eerste energierouteplanner voor elektrische bussen en trucks

ViriCiti en Simacan hebben samen de EV Fleet Analyzer opgeleverd. Deze onlinetool voorspelt het energieverbruik van elektrische voertuigen op basis van wegsegmentatie en voertuiggegevens.

2 jaar geleden zijn ViriCiti en Simacan een samenwerking gestart waarin ze hun kennis hebben gecombineerd om de EV Fleet Analyzer te ontwikkelen; een tool bedoeld om het gebruik van elektrische voertuigen te vergroten. Het resultaat is een onlineplanner die per route het energieverbruik van elektrische voertuigen voorspelt. Zo is de haalbaarheid van een route wanneer deze elektrisch wordt gereden online direct inzichtelijk.

Met behulp tvan de tool kunnen bedrijven die elektrische voertuigen inzetten elke route-combinatie plotten voor een specifieke dag. De EV Fleet Analyzer berekent vervolgens of het voertuigtype en batterij onder die dagomstandigheden deze route kan halen. Hierbij wordt rekening gehouden met verkeer, temperatuur en het type weg waar het voertuig op rijdt.

De EV Fleet Analyzer onderscheidt wegsegmenten en kent aan elk onderdeel een energieprofiel toe. Qua snelheid, bochten en rem momenten heeft een dorpsweg andere kenmerken dan een snelweg. Door deze onderdelen bij elkaar op te tellen, wordt het algemene energieverbruik berekend. De externe cartografische gegevens werden geleverd door Simacan, gespecialiseerd in het toepassen van geo datasets in logistieke operaties.

De EV Fleet Analyzer is getest op elektrische trucks. Nu wordt de tool ingezet voor elektrische bussen, zodat buslijnen die nog nooit eerder zijn gereden, kunnen worden geanalyseerd voor planningsdoeleinden en tijdens concessieperioden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!