Electric-only sloepenroute door het Bûtenfjild open

De eerste elektrische sloep is door de nieuwe sluis bij Ryptsjerk gevaren. De nieuwe vaarroute door het Bûtenfjild is de tweede electric-only route van Fryslân.

Gedeputeerde Schrier van provincie Friesland, wethouder Schippers van gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Peterson van gemeente Dantumadiel openden de nieuwe vaarroute.

‘Met de komst van deze electric-only route zet Friesland weer een nieuwe stap in de richting van duurzaam, schoon en rustig varen’, vertelt gedeputeerde Schrier. Om de sloepenroute klaar voor gebruik te maken, zijn bruggen verhoogd en vaarten gebaggerd. Daarnaast zijn er 2 nieuwe sluizen gebouwd. ‘Het unieke aan deze sluizen, It Klaasslúske en de Wâlsterslús genaamd, is de handbediening. Zo proberen we te zorgen voor een optimale vaarbelevenis voor de watersporters in het gebied’.

De nieuwe vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden via Ryptsjerk, het natuurgebied Bûtenfjild en De Falom naar de Swemmer ter hoogte van De Westereen. Een deel van de route, tussen de beide sluizen, is alleen toegankelijk voor elektrische of hybride aangedreven boten. Ook voor kanovaarders en SUPpers (Stand Up Paddling) is de route heel geschikt.

In 2018 heeft Friesland 3 electric-only routes. Eerder werd al de vaarroute tussen Heeg en Oudega geopend. Eind 2017 start de aanleg van de derde route, de Reidmarroute.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!