Elektrisch snelheidsmonster zet nieuw record

AMSTERDAM – Een elektrische auto gemaakt door studenten van de Amerikaanse universiteit Brigham Young heeft een recordsnelheid neergezet van 204,9 mijl per uur, omgerekend 329,7 kilometer per uur.

Electric Blue, de elektrische auto van BYU Engineering
©: BYU Engineering

Hiermee verbeteren ze een hun eigen record  uit 2011 met meer dan 80 kilometer per uur. Ruim 130 studenten hebben in de laatste 10 jaar meegewerkt aan het project.

Het gaat om een elektrische auto in de zogenaamde E1-klasse, wat betekent dat de elektrische wagen minder dan 500 kilogram weegt.

Andere elektrische auto’s hebben grotere snelheden weten te behalen, zoals bijvoorbeeld de Buckeye Bullet van een team uit de Amerikaanse staat Ohio. Deze wagen wist een topsnelheid te behalen van 517,9 kilometer per uur.

Electric Blue, de elektrische auto van BYU Engineering
©: BYU Engineering

“Toen we het eerdere record 3 jaar geleden hadden gezet, voelde het alsof we veel hadden laten liggen”, aldus Kelly Hales, kapitein van het team dat aan de auto werkte.

“Op papier konden we 200 mijl per uur halen, dachten we. Maar de omstandigheden waren nooit geschikt tot dit moment.” Het record werd gezet op de zoutvlaktes in Utah waar vaker snelheidsrecords worden behaald.

Laatste ritten

Het is waarschijnlijk een van de laatste ritten die de auto zal maken. De wagen, Electric Blue genaamd, zou vorig jaar al met pensioen gaan.

De topsnelheid van bekende elektrische auto’s zoals de Tesla Model S of de Fisker Karma ligt rond de 200 kilometer per uur. Auto’s in de Formule E, het kampioenschap voor elektrische auto’s, behalen topsnelheden van 230 tot 240 kilometer per uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!