Elektrisch vervoer zorgt voor groei van werkgelegenheid

Werkgelegenheid groeit als elektrisch vervoer op stoom komt. Dat staat in het rapport van het project ‘Economic Impact Assessment of E-Mobility’ (Task24) van Het Hybrid and Electric Vehicle Technology Collaboration Programme.

Voor het rapport van het Hybrid and Electric Vehicles Technology Collaboration Programme (HEV-TCP) werkten België, Denemarken, Duitsland (Baden-Württemberg), Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Verenigde Staten en Zwitserland samen. Ze brachten daarin de economische invloed van elektrisch vervoer (EV) in kaart. Ze deden dit onder andere voor de werkgelegenheid in hun land.

De deelnemers concludeerden dat verdere groei van de sector elektrisch vervoer leidt tot economische impact en werkgelegenheid. Dit geldt zowel voor binnen als buiten de sector. Deze effecten zijn zichtbaar in onder andere de energiesector. Batterijen worden hergebruikt om energie in op te slaan. Energiediensten komen op de markt die gebruikmaken van flexibiliteit van elektrische voertuigen. Dit geeft een impuls aan de groei van banen in de ICT. In het bijzonder op het gebied van big data en het Internet of Things.

De ontwikkeling van nieuwe producten en diensten leidt niet alleen tot nieuwe banen. Ook ondersteunende activiteiten zoals onderwijs, opleiding en consultancy groeien als e-mobiliteit belangrijker wordt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!