Elektrische auto verslaat benzinewagens in Amerikaanse klimrace

AMSTERDAM – 2 elektrische auto’s waren hun concurrenten op benzine te snel af tijdens de Pikes Peak Climb, de op een na oudste race van de Verenigde Staten.

De race is 12,42 mijl (20 kilometer) lang en begint op 2,8 kilometer hoogte en eindigt op 4,3 kilometer hoogte. Coureurs moeten ondertussen 156 bochten nemen.

Belangrijkste uitdaging is het omgaan met de dunne lucht op grote hoogte. Als de coureurs steeds hoger komen, heeft de ijle lucht een grote effect op de chauffeurs en op de auto’s. Motoren verliezen tot 30 procent van hun kracht.

De Nieuw-Zeelander Rhys Millen, in de Letse elektrische Drive eO PP03, was de snelste met een tijd van 9:07 minuten. Elektrische motoren hebben geen last van krachtverlies. Aan de andere kant zijn ze wel zwaarder door de batterijen die mee moeten.

Motorblok

“We verloren de energie aan het achterste motorblok” , aldus Millen. Hij noemt dit teleurstellend. De auto was 30 seconden langzamer dan beoogd, “maar we hebben tenminste het record”. Volgens Millen is het logisch dat elektrische auto’s qua kracht en vermogen conventionele benzinewagens inhalen. De technologie ontwikkelt zich nou eenmaal razendsnel.

MIllen wist het record van Sebastian Loeb niet te bereken. Loeb reed vorig jaar in een Peugeot 208 T16 gemiddeld 140,771 kilometer per uur en wist de race daarmee in 8:13 minuten af te leggen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!