Elektrische bus uit VS heeft bereik van 415 kilometer op 1 volle batterij

UTRECHT – Op 1 oplaadbeurt kan de elektrische bus van het Amerikaanse Proterra maar liefst 415 kilometer afleggen, genoeg voor een gemiddelde busrit in Nederland.

Een enorme afstand als wordt nagegaan dat in Nederland de gemiddelde bus, volgens de analisten van ING, buiten de stad ongeveer 400 tot 500 kilometer aflegt. Een Interliner legt zo’n 700 kilometer af en een stadbus komt niet hoger dan 250 kilometer.

Belangrijke nuance is dat de bus gemiddeld maar ongeveer 50 kilometer per uur reed. De Catalyst heeft 8 batterijen die in totaal 257 kilowattuur opslaan.

Tesla onder de bussenmakers

Proterra wordt het Tesla onder de bussenmakers genoemd. Het concern heeft een prototype gemaakt van de Catalyst XR.  “In plaats van het volstoppen van batterijen in een bestaand chassis, ontwerpen de ontwikkelaars van Proterra de bus van de grond af”, aldus vaksite Gas2.org.

Het belangrijkste verkooppunt van Proterra is lage onderhoudskosten. Elektrische aandrijving, zonder bewegende delen, scheelt fors in slijtage. Volgens Proterra loopt deze besparing op tot ruim 100.000 euro per bus over de levensduur van 12 jaar. Daarnaast is de Catalyst ook goedkoper in de brandstofkosten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!