Elektrische rijders kunnen efficiënter opladen

AMSTERDAM – Automobilisten met een elektrische auto kunnen efficiënter opladen dan nu wordt gedaan.

Een oplaadpunt van stichting e-laadNL
©: ElaadNL

Dit concluderen onderzoekers van RVO.nl en de Universiteit van Utrecht in een gezamenlijk rapport.

Bijna 1 miljoen laadtransacties werden geanalyseerd en nog eens een serie interviews werd gedaan om het laadgedrag van de Nederlandse elektrische rijder in kaart te brengen.

Hier uit blijkt dat automobilisten kiezen voor gemak en gewoonte en minder naar de resterende actieradius op de boordcomputer. Verder blijkt ook een duidelijke piek in het opladen in de ochtend en de middag.

Meerderheid ontkoppelt niet als accu vol is

“Gebruikers sluiten de auto ongeacht het accuniveau aan op het werk en bij thuiskomst. Kenmerkend is dat de meerderheid van de rijders de auto niet ontkoppelt of verplaatst als de accu vol is. Laadpunten blijven hierdoor langer bezet dan voor het opladen nodig is.”

Onderzoekers adviseren om elektrische rijders voor te lichten en te stimuleren de auto te ontkoppelen van een openbaar laadpunt als de accu vol is en om semipublieke oplaadpunten ’s nachts open te stellen.

Verder zou het handig zijn om laadparkeerbeleid voor elektrische auto’s toe te passen en om slimmere laadtechnologie te installeren bij publieke oplaadpunten.

Lees hier het gehele rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!