Eneco-app laadt elektrische auto 15 procent goedkoper op

AMSTERDAM – De app SlimLaden van Eneco scheelt automobilisten met een elektrische auto 15 procent in de maandelijkse stroomkosten.

Dit stelt Eneco donderdag na een test met 40 Tesla-rijders in de afgelopen 4 maanden. Een deelnemer aan het project stelt in deze tijd 45 euro te hebben bespaard.

De app zorgt ervoor dat de auto tegen het gunstigste tarief wordt opgeladen. Bijvoorbeeld als het ’s nachts stevig waait en windmolens een overschot aan duurzame stroom leveren.

Dat levert zowel de klant als het elektriciteitsnetwerk voordeel op: doordat de app vraag en aanbod van duurzame stroom optimaal op elkaar afstemt, wordt het elektriciteitsnet minder belast.

Geschikt voor flexibel opladen

“Elektrische auto’s zijn uitermate geschikt om flexibel aan te sturen, omdat ze relatief veel stroom verbruiken en vaak ’s nachts opgeladen worden”, aldus Jorg van Heesbeen, van het team achter de app.

“We verwachten dat andere grotere particuliere stroomverbruikers, zoals warmtepompen en airco’s, in de toekomst op dezelfde manier aangestuurd kunnen worden.”

Eneco verwacht de dienst in het najaar ook voor andere automerken aan te kunnen bieden. Ook wil het duurzame energiebedrijf de dienst, die nu nog gekoppeld is aan een energiecontract van Eneco, op termijn aanbieden aan klanten van andere energiemaatschappijen en in het buitenland.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!