Enexis presenteert standaard voor slim laden aan

AMSTERDAM – Netbeheerder Enexis heeft in samenwerking met GreenFlux een standaard ontwikkeld voor partijen die slim laden willen aanbieden.

Een oplaadpunt van stichting e-laad met stekkers er om heenHet nieuwe protocol kan als verlengstuk worden gezien van een protocol voor laadpalen zoals ontwikkeld door stichting e-laad.

Enexis en GreenFlux willen voorkomen dat er gesloten deelsystemen ontstaan zoals bij systeeminnovaties in andere sectoren.

Bij slim laden wordt de extra belasting van elektrische auto’s voor het elektriciteitsnet, “intelligent” opgevangen.

Grens voor overbelasting

Enexis haalt een studie aan waaruit blijkt dat bij een specifiek energienet de grens voor overbelasting met slim landen kan worden opgerekt van 36 elektrische auto’s naar 419 elektrische auto’s.

Slim Laden zorgt er tevens voor dat er geen grote investeringen nodig zijn in het verzwaren van het elektriciteitsnet, en netwerktarieven niet stijgen door de groei van e-auto’s.

Zo blijkt uit onderzoek dat een bedrijf met 150 parkeerplaatsen in 2024 rond de 1.200 euro per maand bespaart door slim laden, en in 2040 al 7.900 euro per maand (Kosten 1.300 euro in plaats van 9.200 euro).​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!