EU-project REFORM voor duurzame mobiliteit van start

Begin 2017 is een nieuw Europees project gestart: REFORM. Het ondersteunt de introductie van duurzame mobiliteitsplannen (Sustainable Mobility Plans, SUMP’s) in 4 Europese regio’s waaronder Limburg.

Het REFORM-project loopt tot december 2020. 4 Europese regio’s doen mee: Parkstad Limburg, Emilia-Romagna (Italië), Centraal Macedonië (Griekenland) en Greater Manchester (Engeland). SUMP’s hebben hun waarde bewezen als effectief planningsinstrument om het gebruik van fossiele brandstoffen in het verkeer terug te dringen. Om de transitie naar duurzame mobiliteit in hun regio te bevorderen, ontwikkelen de projectpartners handreikingen en organiseren ze toegesneden bijeenkomsten om gemeenten te helpen met de SUMP’s. De regio’s hebben in REFORM een belangrijke stimulerende rol richting de gemeenten. Daarnaast focust REFORM op het gebruik van nieuwe innovatieve technieken en ICT om het gebruik van SUMP’s te stimuleren.

In Parkstad Limburg wordt het project uitgevoerd door de stadsregio samen met de gemeenten Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Onderbanken, Voerendaal, Simpelveld, Nuth en Aken (Duitsland). Parkstad richt zich onder meer op de ontwikkeling en verbetering van het openbaar vervoer inclusief grensoverschrijdende verbindingen, elektromobiliteit en de ontwikkeling van alternatieven voor het autogebruik. Nico Aarts, voorzitter van de bestuurscommissie Mobiliteit van Parkstad: ‘Hoewel gedragsverandering moeilijk is, weten we dat er maar één weg vooruit is in Parkstad Limburg, de weg naar duurzame mobiliteit.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!