Europees initiatief voor 308 snellaadpunten onder Nederlandse leiding

UTRECHT – Een initiatief om elektrisch rijden tussen Europese landen aantrekkelijker te maken gaat maar liefst 308 snelladers plaatsen in België, Duitsland, Tsjechië en Slowakije.

Het Nederlandse Allego gaat het nieuwe initiatief, Fast-E genaamd, leiden.

In Duitsland worden er voor het einde van dit jaar 241 zogenoemde triple-chargers geplaatst. In België zullen dit er 37 zijn die op locaties van Total worden geplaatst. Dit resulteert in een grote stap naar een dicht netwerk langs de Europese hoofdsnelwegen.

Voor Duitsland is het streven dat automobilisten met een elektrische auto in 4 deelstaten op een afstand van maximaal 80 kilometer een snellader kunen vinden.

Subsidie

Fast-E is het grootste EU ondersteunde infrastructuurproject voor elektrische voertuigen. Het project heeft een totale investeringsomvang van rond de 18 miljoen euro en ontvangt een subsidie van de Europese Unie.

De snelladers beschikken over het Combined Charging System (CCS), CHAdeMO en een Type2-Mennekes, waarmee elektrische voertuigen binnen 30 minuten tot 80 procent worden opgeladen. Met een laadvermogen van 43 tot 50kW.

Honderden snelladers

“Een dekkend snellaadnetwerk is een belangrijke voorwaarde om e-mobility daadwerkelijk te laten functioneren. Alleen al in België zal er in de komende vijf jaar behoefte zijn aan honderden snelladers”, zegt Désirée Oen, adviseur van de Europese Commissie bij de kick-off in Ruisbroek.

Fast-E bestaat uit in totaal 9 ondernemingen. Naast Allego zijn onder andere BMW, Nissan, Renault, RWE en Volkswagen aangesloten bij het initiatief.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!