Fastned doet beursgang op Haagse mkb-beurs om 40 miljoen op te halen

AMSTERDAM – Het Nederlandse Fastned, dat 200 snellaadstations uitrolt in Nederland, gaat een beursgang maken om 40 miljoen euro op te halen.

Het jonge bedrijf, opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal, wil 4 miljoen certificaten verkopen aan investeerders voor 10 euro per stuk.

Alle certificaten samen zijn goed voor een belang van 25 procent in Fastned. Hiermee wordt het bedrijf gewaardeerd op 160 miljoen euro.

Volgens Lubbers is deze waardering nog gebaseerd op een conservatief scenario. “Er rijden in Nederland nu circa 4000 elektrisch aangedreven auto’s rond, hybride voertuigen niet meegeteld”, aldus Fastned

Magische grens

“Dat aantal zal groeien tot 200.000 in 2020, luidt de prognose. Weer 5 jaar later moet de magische grens van een miljoen stuks zijn bereikt. Lubbers zegt niet te twijfelen aan het wel slagen van de plannen. Wij zullen over 10 jaar meer”, zegt Lubbers.

Het bedrijf krijgt een notering aan de Haagse beurs NPEX, wat staat voor Nederlandsche Participatie Exchange. De beurs is bedoeld voor kleinere mkb-bedrijven waarvoor een notering aan grotere aandelenbeurzen zoals AEX niet loont.

Naar verwachting zal de beursgang in juni een feit zijn, afhankelijk van de goedkeuring van toezichthouder AFM.

Lange termijn

Mede-oprichter Michiel Langezaal benadrukt dat beleggers moeten denken aan de lange termijn. Als ze participeren, dienen ze hun aandeel ten minste 1 jaar vast te houden. Over 2 jaar verwacht Fastned zijn eerste winst.

De onbemande snellaadstations hebben aan 15 klanten per dag voldoende om break-even te draaien. Voor 2020 wordt op een omzet van ruim 100 miljoen euro gerekend.

Lubbers en Langezaal zeggen ook al voorbereidingen te treffen om in het buitenland een netwerk van snelladers uit te rollen. “We willen van start gaan op de Alocaties langs snelwegen in Duitsland, Zwitserland of Frankrijk”, aldus Langezaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!