Fastned: ‘Nederlandse staat beschermt positie tankstations en oliemaatschappijen’

AMSTERDAM – De Nederlandse overheid beschermt de positie van de exploitanten van tankstations en oliemaatschappijen en werkt ontwikkelaar Fastned tegen.

Dit stelt Fastned-ceo Michiel Langezaal in een blog op de site van het bedrijf.

Hij reageert hiermee op een eerder stuk dat dit weekend in het nieuws was. Pomphouders bij plekken waar Fastned oplaadpunten bouwt, blijken ook zelf vergunningen voor laadpalen te hebben gekregen.

Fastned vermoedt dat Rijkwaterstaat, die de vergunningen uitgeeft, het bedrijf tegenwerkt en wordt er gemeten met 2 maten. Volgens Langezaal is het bijna onmogelijk voor Fastned om tegen de vergunningen in bezwaar te gaan omdat deze niet worden gepubliceerd.

Ook besloot Rijkswaterstaat eerder dat Fastned geen aanvullende voorzieningen mag opzetten naast de oplaadstations. “Een discriminerende situatie: wie brandstof levert langs de snelweg mag haar klanten koffie en een toilet aanbieden. Maar wie elektriciteit levert mag geen koffie en broodjes verkopen, en geen toilet aanbieden. Een onbegrijpelijk besluit dat het comfort en keuzevrijheid van elektrische rijders beperkt”, aldus Langezaal.

“Door met twee maten te meten en het beleid met willekeur toe te passen beschermt Rijkswaterstaat impliciet bestaande belangen: rechtsonzekerheid is voor een jong bedrijf als Fastned gevaarlijk omdat het de uitrol van nieuwe snellaadstations vertraagt.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!