Fors meer elektrische auto’s geïmporteerd naar Nederland

UTRECHT – Er zijn fors meer tweedehands elektrische auto’s geïmporteerd naar Nederland. In het derde kwartaal verdrievoudigde de import van bijvoorbeeld hybrides vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Dit meldt de VWE voertuiginformatie en – documentatie donderdag. Tot en met eind september zijn er 502 plug-in hybride occasions gegevoerd. In geheel 2014 was dat 199.

Verder zijn er precies 100 tweedehandse volledig elektrische auto’s geïmporteerd.

De toenemende import zou samenhangen met de verhoging van de bijtelling vanaf begin volend jaar. Vanaf 1 januari 2016 gaat de bijtelling voor plug-in hybrides omhoog van 7 procent naar 15 procent.

Vooral veel zakelijke rijders willen daarom nog snel een hybride auto, maar in Nederland zelf zijn ze al bijna niet meer te leveren.

De meest geïmporteerde occasion met stekker is, zowel vorig jaar als dit jaar, de Volvo V60. In het afgelopen kwartaal zijn de nieuw plug-in varianten van de VW Golf en Audi A3 sterk in opkomst.

Opvallend is verder dat er ook meerdere exclusieve auto’s met stekker worden geïmporteerd, zoals de Mercedes S-klasse en Porsches Panamera en Cayenne. De bijtelling voor deze zwaardere modellen wordt per 1 januari 2016 verhoogd naar 21 procent.

Door de grote vraag naar plug-in hybrides is de prijs voor een oude elektrische auto erg hoog. De marktwaarde van populaire plug-in occasions zou 10 procent hoger liggen in Nederland vergeleken met Duitsland. In Frankrijk zijn ze zelfs nog goedkoper.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!