Forse export van ‘redelijk nieuwe’ hybride auto’s

AMSTERDAM – In Nederland worden veel redelijk nieuwe hybride en volledig elektrische auto’s in de zakelijke markt naar het buitenland geëxporteerd.

Dit schrijft TNO in een rapport.

Hiermee volgen de groene auto’s de trend van vooral dieselauto’s die ook in de zakelijke markt worden gebruikt.

Als een voertuig 4 jaar oud is ontstaat er de eerste piek in de export. Tegen het zesde levensjaar is de helft van alle hybride auto’s uit de zakelijke markt al geëxporteerd. Ook voor elektrische auto’s is veel vraag. Vooral in 2013 zijn er veel elektrische auto’s naar het buitenland gegaan.

Fiscale voordelen

Door de export van milieuvriendelijke auto’s hebben de fiscale voordelen bij de aanschaf van nieuwe groene voertuigen ook maar een beperkt effect, aldus TNO.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) schreef aan de Tweede Kamer dat ze de export van deze groene auto’s als een ongunstige ontwikkeling ziet “omdat hierdoor een deel van de CO2-reductie naar het buitenland weglekt”.

“Kennelijk is de leasebranche goed georganiseerd om gebruikte voertuigen naar het buitenland af te zetten”, aldus de bewindsvrouw.

Ze heeft het voornemen om de situatie te blijven volgen. Verder geeft ze aan dat het ministerie van Financiën aandacht zal besteden aan de export van gesubsidieerde groene auto’s in de volgende update over de fiscale voordelen voor sommige auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!