Geen 130 km/u voor elektrische voertuigen op A2

AMSTERDAM – Er komt geen proef waarbij automobilisten met een elektrische auto 130 kilometer per uur in plaats van 100 kilometer per uur mogen rijden op de A2.

Dit schreef minister Melanie Schultz van Haegen deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister beloofde onderzoek te doen of er een proef kon worden gehouden na vragen van GroenLinks in de Tweede Kamer. 

“Een proef om op (een deel van) de A2 voor EV’s een snelheid van 130 km/u toe te staan heeft op basis van de huidige inzichten onvoldoende meerwaarde”, aldus de minister.

Schultz van Haegen vindt dat elektrisch rijden vooral een positief effect heeft op de luchtkwaliteit. De gevolgen voor geluidsoverlast of de verkeersveiligheid veranderen niet.

Waardering elektrische auto’s

Als alleen de luchtkwaliteit de bepalende factor is, zijn de voordelen relatief klein en worden die in de toekomst ook kleiner omdat conventionele auto’s steeds schoner worden.

Verder zou het nogal een werk gaan worden om de snelheidslimieten te gaan controleren. Er moeten bijvoorbeeld extra borden bijkomen, wat automobilisten waarschijnlijk ingewikkeld gaan vinden. Ook blijkt uit een literatuuronderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving dat de waardering voor elektrische auto’s niet veel groter wordt met een exclusief hogere maximumsnelheid.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!