Gent neemt eerste van 162 nieuwe publieke laadpalen in gebruik

Dit jaar worden de eerste 750 van in totaal 2.500 nieuwe publieke laadpalen in Vlaanderen in gebruik genomen, waarvan minstens één in elke gemeente. Het eerste exemplaar in de stad Gent werd onlangs ingehuldigd. In totaal krijgt de stad Gent dit jaar 48 laadpalen. Tegen 2020 worden dat er 162.

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2.500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.

LaadpaalEandis en Stad Gent bepalen in overleg waar de publieke laadpalen het best geplaatst kunnen worden, rekening houdende met het lokale parkeerbeleid, autodeellocaties, de aanwezigheid van drukbezochte sites, knooppunten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.

Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 meter een publieke laadpaal ter beschikking hebben.

De plaatsing van de palen wordt over 4 jaar gespreid. Laadpaaloperator Allego staat via een concessie in voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!