Groei aantal volledig elektrische auto’s Vlaanderen neemt snel toe

Vlaanderen telt inmiddels meer dan 33.000 elektrische auto’s. De laatste 4 maanden groeit het marktaandeel 100 procent elektrische voertuigen volgens de Vlaamse overheid bovengemiddeld sterk.  De Vlaamse overheid wil nog meer informeren en sensibiliseren en lanceert daarom de campagne ‘Van Euh naar Aha’. Tot eind 2019 kent de Vlaamse overheid ook nog altijd een premie toe bij de aankoop van elektrische wagens, motorfietsen en bromfietsen B.

Waar het marktaandeel ‘100 procent elektrische wagens’ van januari 2017 tot augustus 2018 gemiddeld rond 0,6 procent schommelde, tekent er zich sinds september 2018 een forse groei af met 1,94 procent marktaandeel voor december 2018. Een hele stap vooruit volgens de overheid, al is er nog een kloof te dichten met de beoogde doelstelling van 7,5 procent volledig elektrische wagens tegen 2020.

Het marktaandeel milieuvriendelijke wagens – met ook de plug-in hybride elektrische wagens en die op aardgas en waterstof – komt momenteel overeen met 4 procent. In totaal telt Vlaanderen 42.954 groene wagens, waarvan 7.934 volledig elektrisch, 9.644 op aardgas en 25.376 plug-in hybride.

De campagne ‘Van Euh naar Aha’, die het departement Omgeving lanceerde, moet helpen om het voertuigenpark verder te vergroenen. Lydia Peeters, minister van Energie: ‘Het aanbod van onder meer de autoconstructeurs zal nog moeten groeien, maar de omschakeling naar elektrische voertuigen zet zich steeds meer door. Daarnaast zit de uitrol van de laadinfrastructuur op schema met vandaag meer dan 2.600 publieke laadpunten; tegen 2020 willen we de kaap van 5.000 ronden. Kijk, voertuigen op “clean power” zijn de toekomst, maar toch moeten heel wat Vlamingen nog een drempel overbruggen, vaak ingegeven door misverstanden. Met deze campagne willen we duidelijk én breed informeren – over het marktaanbod, de milieu-impact, de actieradius van elektrische voertuigen, de beschikbaarheid van laadpunten, noem maar op. En over de financiële voordelen: de zero-emissiepremie, maar ook de vrijstelling voor de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!