GroenLinks: aanschafpremie voor elektrische auto’s

UTRECHT – GroenLinks wil dat er een aanschafpremie komt voor elektrische auto’s totdat er in totaal 1 miljoen stekkerauto’s in Nederland rijden.

Voor zakelijke rijders zijn er een reeks fiscale voordelen bij de aankoop van milieuzuinige auto’s of bussen. Deze voordelen moeten ook gaan gelden voor particulieren.

In peilingen komt vaak terug dat de aanschafprijs en de actieradius de belangrijkste drempels zijn voor consumenten om elektrisch te rijden.

Verder moeten automobilisten met elektrische auto’s de mogelijkheid krijgen om altijd op de spitsstroken te rijden en de tram- en busbanen te gebruiken. Verder zouden er parkeerkaarten met een gereduceerd tarief moeten zijn voor elektrische auto’s. 

Lees ook: Geen cadeautjes zoals hogere maximumsnelheid voor elektrische auto’s

Goede voorbeeld

De partij wil ook dat de overheid zelf het goede voorbeeld gaat geven en elektrisch gaat rijden.

Een ander onderwerp waar GroenLinks een punt van maakt is de situatie van Fastned. Het bedrijf ontwikkelt snellaadpunten langs de Nederlandse snelwegen, maar krijgt van Rijkswaterstaat niet dezelfde rechten al exploitanten van tankstations. Zo mag Fastned geen wc’s of koffieautomaten plaatsen bij de snellaadpunten.

Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren kan het kabinet meer doen om de doelstelling van 200.000 elektrische auto’s in Nederland te halen. “We dagen Minister Kamp uit om als eerste bewindspersoon in Nederland zelf in een volledig elektrische auto te rijden.”

Lees ook: PvdA wil af in 2030 af van auto met verbrandingsmotor

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!