Groep autofabrikanten willen 400 snelladers plaatsen in Europa

UTRECHT – BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en Volkswagen Group met Audi en Porsche hebben een intentieverklaring getekend om de krachtigste elektrische laadinfrastructuur in Europa te realiseren.

Het streven is om snel een groot aantal laadstations te bouwen om met elektro-auto’s grote afstanden in Europa af te kunnen leggen. Deze joint venture is een belangrijke stap om een grootschalige acceptatie van dit type auto’s te realiseren.

De realisering van dit netwerk start naar verwachting in 2017. In eerste instantie staan er ongeveer 400 laadstations in Europa gepland. Rond 2020 moeten automobilisten gebruik kunnen maken van duizenden van dit soort laadpunten.

Universele laadstations

Het doel is om het afleggen van lange afstanden met EV’s mogelijk te maken door middel van universele laadstations langs snelwegen en belangrijke doorgaande wegen, een voorziening waarover veel EV-rijders momenteel niet beschikken. Het laden wordt dan ongeveer net zo gemakkelijk als het tanken van conventionele brandstoffen.

Het netwerk gaat gebruikmaken van de standaardtechnologie Combined Charging System (CCS). De geplande laadinfrastructuur vormt een evolutie van de bestaande technische standaard voor AC- en DC-laden van elektrische auto’s.

Dankzij een vermogen van maximaal 350 kW wordt DC-snelladen mogelijk. EV’s die zijn ontwikkeld om het volledige vermogen van de laadstations te benutten, kunnen merkonafhankelijk worden geladen in een fractie van de tijd die het laden van de huidige EV’s vergt. Het netwerk wordt geschikt voor alle auto’s die zijn uitgerust met het CCS-systeem en gaat de acceptatie van EV’s in Europa verder verbeteren.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!