Groningen Seaports legt waterstofleiding aan voor toekomstige waterstofbus

Groningen Seaports is begin november gestart met de aanleg van een waterstofleiding op het terrein van het Chemie Park in Delfzijl. De verwachting is dat Qbuzz vanaf komend jaar 2 waterstofbussen inzet tussen Delfzijl, Groningen en Assen.

Het gaat hier om een leiding tussen AkzoNobel en het toekomstige waterstoftankstation van Pitpoint. Groningen Seaports heeft hiervoor een buisleiding ontwikkeld waardoor de leiding aanzienlijk sneller en goedkoper kan worden gelegd. Ook zijn de onderhoudskosten vele malen lager dan bij soortgelijke leidingen.

AkzoNobel  gaat waterstof leveren voor de 2 waterstofbussen van Qbuzz. Het betreft hier een pilotproject met een looptijd van 5 jaar, financieel mede mogelijk gemaakt door het OV-bureau, provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De investering in de waterstofinfrastructuur is een relatief groot deel van de totale investering. Groningen Seaports legt deze waterstofinfrastructuur aan om zo de ontwikkelingen voor waterstof te kunnen faciliteren binnen haar beheergebied. AkzoNobel wordt de eerste gebruiker van deze waterstofleiding. Samen met andere bedrijven in het havengebied onderzoekt Groningen Seaports  op dit moment de mogelijkheden voor uitbreiding en aansluiting op deze waterstofinfrastructuur.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!