Helft Nederlanders overweegt aanschaf elektrische auto

AutoScout24, de grootste onlineportal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, heeft onderzoek gedaan naar de autovoorkeuren van Nederlanders. Wanneer Nederlanders op zoek gaan naar een andere auto overweegt 45 procent de aanschaf van een elektrische auto. Millennials (50 procent) staan hier zelfs nog iets welwillender tegenover dan vijfenvijftigplussers (41 procent).

Aan de ene kant overweegt bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders de aanschaf van een elektrische auto. Aan de andere kant geeft 17 procent aan dat zij zouden nadenken over de aanschaf van een dieselauto, ondanks dat er steeds meer te doen is rondom dieselauto’s, zoals de dieselgate en gemeenten die deze auto’s steeds meer weren in steden. Autobezitters in Groningen, Friesland en Drenthe trekken zich minder aan van deze perikelen, want ruim een kwart (28 procent) geeft aan de aanschaf van een dieselauto te overwegen en 40 procent een elektrische auto. Daartegenover zou slechts 17 procent van de stedelingen uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een diesel overwegen en overweegt meer dan de helft (52 procent) een elektrische auto.

Het blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) een vaste voorkeur heeft voor een bepaald automerk en dat vrouwen (43 procent) minder merkvast zijn dan mannen (49 procent). Toch geeft 64 procent van de autobezitters aan dat zij in het verleden 2 of meer keer van automerk veranderd zijn. Opvallend is dat mannen (67 procent) vaker van automerk hebben gewisseld dan vrouwen (60 procent). Opel-rijders wisselen het snelst van auto (9 procent binnen een jaar) en Toyota- en Volkswagen-rijders hebben een auto gemiddeld het langst in hun bezit (beiden 10 procent langer dan 10 jaar).

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen vrij zuinig zijn op hun auto, want 18 procent zegt de auto langer dan 10 jaar in hun bezit te hebben. Hierbij springen vrouwen nog voorzichtiger om met hun auto dan mannen; respectievelijk 24 en 13 procent geeft aan 10 jaar of langer met hun auto rond te rijden. Een vijfde van de Nederlanders (19 procent) heeft een auto gemiddeld 5 jaar in bezit en gaat vervolgens weer op zoek naar een andere auto.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!