‘Hybride auto heeft grootste toekomstpotentieel’

AMSTERDAM – De hybride elektrische auto die rijdt op een accu en op een brandstofcel heeft het meeste potentieel als he gangbare voertuig van de toekomst.

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in AmsterdamToch zal elke auto maatwerk worden. Iedereen zal naar zijn behoefte ten aanzien van actieradius en oplaadtijd een auto kiezen.

Dit verklaart wetenschapsjournalist Rijkert Knoppers tegenover de Groene Courant naar aanleiding van zijn boek Rijden onder Spanning dat onlangs uitkwam.

Knoppers schrijft in het boek over het verleden van de elektrische auto en de huidige ontwikkelingen in elektrisch rijden. Zo valt te lezen dat in het begin van de ontwikkeling van de auto de elektrische variant eigenlijk de standaard was.

Strijd winnen 

Binnen enkele tientallen jaren wist de brandstofauto de strijd te winnen van de elektrische motor. “De aantrekkingskracht van de benzineauto in het begin van de 20e eeuw was het avontuurlijk karakter. Je moest de motor aanslingeren, en de auto vertoonde veel mankementen”, legt Knoppers uit.

“Inmiddels zou je kunnen zeggen dat de elektrische auto meer avontuur te bieden heeft: gaat het wel lukken om met de hoeveelheid elektriciteit in de accu weer thuis te komen, bijvoorbeeld. Dat de elektrische auto nu meer kansen heeft dan vroeger, komt ook doordat milieu-argumenten vandaag de dag veel meer gewicht in de schaal leggen dan vroeger.”

Drempel voor aanschaf

Hoewel die beperkte actieradius misschien spannend is benadrukt hij dat het eigenlijk geen drempel moet zijn voor mensen om een elektrische auto aan te schaffen.

“Het is bekend dat de meeste mensen dagelijks niet veel meer dan 50 km rijden. Zelfs als je per dag 100-150 km rijdt, kan je heel goed met de elektrische auto uit de voeten, met de komst van een netwerk van snellaadstations kom je met gemak nog verder.”

“Die enkele keer per jaar dat je voor je (kampeer)vakantie naar Frankrijk wilt huur je een (grotere) benzineauto.”

Belangrijkste ontwikkeling

Knoppers haalt aan dat het belangrijkste in de ontwikkeling van de elektrische auto is de aandacht die er nu voor is “door beter aan te geven waar de oplaadpunten staan, of door het verlenen van privileges, bijvoorbeeld ten aanzien van de toegang tot de binnenstad.”

Nederland heeft als doelstelling om in 2020 ongeveer 100.000 elektrische en semi-elektrische voertuigen op de weg te hebben rijden. Knoppers zegt hierover dat het nog niet storm lijkt te lopen in Nederland, maar dat de ontwikkelingen in andere landen zoals Noorwegen geven reden tot optimisme. Hier staan elektrische auto’s bijvoorbeeld in de top verkochte wagens.

Het boek is onder andere hier beschikbaar.

Foto copyright: Groene Courant

7 gedachten over “‘Hybride auto heeft grootste toekomstpotentieel’

 • 16 oktober 2018 om 01:31
  Permalink

  『粉底.唇頰彩』ETUDE HOUSE 筆筆皆飾 101炫彩百搭魔術棒 粉底&唇頰.韓國部落客女王Pony推薦款 一筆搞定百搭妝容 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 『粉底.唇頰彩』ETUDE HOUSE 筆筆皆飾 101炫彩百搭魔術棒 粉底&唇頰.韓國部落客女王Pony推薦款 一筆搞定百搭妝容

 • 18 oktober 2018 om 09:41
  Permalink

  CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 • 19 oktober 2018 om 02:27
  Permalink

  NOV 娜芙 【娜芙III 蠶絲蛋白保養系列】潤膚乳霜Ⅲ Moisture Cream的商品介紹 NOV 娜芙,娜芙III 蠶絲蛋白保養系列,潤膚乳霜Ⅲ Moisture Cream

 • 6 november 2018 om 14:44
  Permalink

  Arsenal pair Bacary Sagna and Lukas Podolski may have spent the day apart but they are both cheetahs at heart. Sagna was at home and Podolski at the zoo, but the duo are clearly lovers of big cats… Same old Arsenal, always cheetahs! Gunners pair take a walk on the wild side

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!