‘Hybride auto’s minder zuinig dan fabrikant beweert’

AMSTERDAM – Plug-in hybride auto’s verbruiken meer brandstof dan de fabrikanten vaak beweren. Vooral de Mitsubishi Outlander verbruikt fors meer dan wordt opgegeven door de automaatschappij.

Mitsubishi outlander
©: DY5W-sport

Dit verklaart leasemaatschappij Arval.

Volgens de informatie van de fabrikant heeft de Outlander een verbruik van 1,9 liter per 100 kilometer. In de praktijk komt dit gemiddeld op 5,1 liter per 100 kilometer te staan.

Vorig jaar was de Outlander 1 van de meest populaire auto’s in Nederland door fiscale voordelen van de overheid.

Fabrieksnorm

Ook andere plug-in hybrides verbruiken veel meer dan de fabrieksnorm. Bij de Opel Ampera ligt dit verbruik 158 procent hoger en bij de Volvo V60 127 procent.

De oorzaak voor het hogere brandstofverbruik is het ‘verkeerde’ rijgedrag van veel hybride rijders. Wanneer de accu leeg is stoppen zij bijvoorbeeld niet om op te laden, maar rijden ze simpelweg op benzine.

Gemiddeld zijn plug-in hybrides minder zuinig met brandstof geworden. Een jaar geleden lag het brandstofverbruik op 4,6 liter per 100 kilometer nu ligt dat op 5,5 liter per kilometer, een stijging van 19 procent. De toename wordt vooral veroorzaakt door de Outlander en de Volvo V60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!