Jordanië plotseling grootste exportmarkt voor Nederlandse hybrides

AMSTERDAM – Jordanië is plotseling de grootste afzetmarkt voor tweedehands hybrides uit Nederland geworden.

Dit blijkt uit data van VWE, dat data over voertuigen bijhoudt. In 2014 is de export van hybride personenauto’s naar het land, gelegen tussen Israël en Saudi-Arabië, verachtvoudigd.

In de eerste 8 maanden van dit jaar ging 40 procent van alle geëxporteerde hybride auto’s naar Jordanië. Een jaar eerder lag dit percentage op 5 procent.

Grote toename

Een belangrijke reden voor deze grote toename is dat Jordanië de importheffingen op jonge hybrides sterk verlaagd heeft. Daarmee wil de regering de zuinigere hybrides stimuleren.

Ongeveer 98 procent van alle geëxporteerde tweedehands auto’s zijn hybrides. In veruit de meeste gevallen gaat het om de Toyota Prius.

Gebruikte hybrides uit leasecontracten

Naast Jordanië worden ook veel hybrides naar bijvoorbeeld Litouwen en andere Oost-Europese landen geëxprteerd. Het gaat veelal om gebruikte hybrides die vrijkomen uit aflopende leasecontracten.

Eerder schreef TNO al in een rapport dat in Nederland veel redelijk nieuwe hybride en volledig elektrische auto’s vanuit de zakelijke markt naar het buitenland worden geëxporteerd. Tegen het zes levensjaar van een auto is de helft van alle hybride auto’s uit de zakelijke sector verkast naar het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!