Jordanië zet streven van 3.000 laadstations voor elektrische auto’s

UTRECHT – Jordanië, gelegen ten oosten van Israël, heeft zichzelf ten doel gesteld om 3.000 oplaadstations voor elektrische auto’s te plaatsen binnen 10 jaar.

De oplaadstations moeten hun stroom halen van zonnepanelen. Onlangs werd een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse batterijfabrikant AllCell Technologies ter waarde van 120 miljoen dollar.

De initiatiefnemers willen sommige snelladers plaatsen langs benzinestations om snel de accu op te laden. Op andere plekken worden laadpalen geplaatst waar automobilisten langer hun auto kunnen parkeren.

Speciale app

Onderdeel van de plannen is het ontwikkelen van een speciale app om makkelijk oplaadpunten te vinden.

AllCell verwacht dat binnen de komende 5 tot 7 jaar er 50.000 tot 100.000 (semi)elektrische auto’s rijden in het Arabische land. Er zijn nu ongeveer een miljoen personenauto’s in het land. 

In Jordanië is geen directe stimulering voor het rijden van een elektrische auto. Wel is er een fiscaal voordeel voor het importeren van milieuzuinige auto’s. Een jaar geleden bleek dan ook dat Jordanië in één keer de grootste afzetmarkt was geworden voor tweedehands hybrides uit Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!