Laadpaal die ook stroom teruglevert goedgekeurd door netbeheerders

UTRECHT – De eerste laadpaal waarmee daarvoor geschikte elektrische auto’s stroom terug kunnen leveren aan het net, is door netbeheerders goedgekeurd.

De vehicle-to-grid-laadpaal is opgenomen in het register van goedgekeurde laadpalen van ElaadNL en nu dus in vrijwel heel Nederland te gebruiken.

De Utrechtse wijk Lombok had vorig jaar een wereldprimeur met de eerste ‘Vehicle-to-Grid’ laadpaal. Een slimme laadpaal die elektrische auto’s gebruikt om lokaal opgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik.

Grote flexibiliteit

Deze laadpaal van fabrikant General Electric is nu de eerste door netbeheerders in samenwerking met ElaadNL goedgekeurde laadpaal met een 3x63A netaansluiting in de paal.

De 3x63A netaansluiting zorgt ervoor dat aan deze laadpaal twee elektrische auto’s op maximaal vermogen (2 keer 22 kW) tegelijkertijd kunnen worden geladen en ontladen.

Hiermee geeft deze laadpaal grote flexibiliteit op het net om op maximaal vermogen auto’s te kunnen laden bij pieken in duurzame energieopwekking en te ontladen als de vraag hoger is dan het duurzame aanbod. Het terug leveren van stroom is een vergaande vorm van Smart Charging. 

Lees ook: ‘Wereldprimeur’ voor Utrecht met energie-opslag in elektrische auto

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!