Lancering groepsaankoop elektrische wagens in Vlaanderen

In opdracht van de Vlaamse overheid organiseert Bobex.be de groepsaankoop ‘SamenElektrisch’. De Vlaamse overheid en minister van Energie Lydia Peeters willen de aanschaf van elektrische auto’s stimuleren. Een aanbod van 4 modellen elektrische wagens en laadinfrastructuur is hiertoe geselecteerd voor een groepsaankoop. Inschrijven voor de groepsaankoop ‘SamenElektrisch’ kan tot 15 mei 2019.

Na een selectieronde werd een aanbod van 4 modellen geselecteerd: Nissan Leaf, Hyundai KONA, Peugeot iON en Renault ZOE. Geïnteresseerden kunnen kiezen voor een testrit met een of meerdere voertuigen naar keuze. Naast het aanbod van deze 4 wagens is er in de groepsaankoop ook laadinfrastructuur opgenomen. Dit kan onderdeel zijn van het wagenpakket of kan apart geselecteerd worden.

De Vlaamse overheid heeft in haar ‘Clean Power for Transport’ actieplan 2020 een concrete doelstelling opgenomen om het aandeel batterij elektrische wagens (BEV) in Vlaanderen tegen 2020 op 7,5 procent te krijgen. De verkoop van batterij elektrische wagens is de laatste maanden toegenomen maar blijft op dit ogenblik nog steeds beperkt in vergelijking met de verkoop van conventionele wagens. In december 2018 bedroeg het marktaandeel BEV 1,94 procent (ter vergelijking: in 2017 bedroeg het marktaandeel 0,6 procent). Om de doelstelling van 2020 te halen, moeten er dus nog extra inspanningen geleverd worden.

De Vlaamse overheid wil de verkoop nu dus extra stimuleren door de organisatie van een groepsaankoop voor batterij elektrische wagens en de bijhorende laadsystemen. Dankzij een groepsaankoop kunnen er volgens de overheid gunstigere prijsvoorwaarden gekregen worden bij de verkopers. Daarnaast creëert een groepsaankoop extra zichtbaarheid en helpt hij deze nieuwere technologie bekend te maken bij het bredere publiek.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!