‘Marktaandeel trucks op LNG en elektriciteit groeit naar 20 procent in 2025’

UTRECHT – Het marktaandeel van milieuvriendelijkere trucks die op LNG of elektriciteit rijden zal de komende 10 jaar groeien naar 15 tot 20 procent. Nu staat dit cijfer op minder dan 1 procent.

Dit voorspellen economen van het economisch bureau van ING in een nieuw rapport.

“Na jarenlange focus op verbetering van de luchtkwaliteit ligt de prioriteit nu bij beperking van CO2-uitstoot”, aldus de analisten. “De rek is er met besparing op diesel nog niet uit, maar toekomstige doelstellingen zijn niet haalbaar zonder inzet van alternatieve brandstoffen.”

Vervanging

Volgens de economen is er nog een CO2-reductie van 20 procent mogelijk door de vervanging van oude trucks en door het zuiniger rijden.

Voor sterkere afbouw van CO2-uitstoot zijn alternatieven nodig, volgens ING. “Zeker als de reductiedoelstelling van 60 procent in 2050 wordt aangescherpt en de verwachte toename van transport wordt ingecalculeerd.”

“Met een huidig marktaandeel van minder dan 1 procent kan de groei van alternatieve brandstoffen dan ook niet uitblijven. Onder invloed van grote opdrachtgevers als Albert Heijn breidt de belangstelling zich uit, al zijn transporteurs zelf vaak nog terughoudend.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!