Meer waterstoftoepassingen door Hydrova

Met het project Hydrova doet de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoek naar waterstoftoepassingen en stimuleert het de toepassing van brandstofcelsystemen.

De toepassing van waterstof in voertuigen gaat de komende jaren een vlucht maken, is de verwachting. Wybe Kerkhof, projectleider van Hydrova: ‘De afgelopen jaren zijn brandstofcellen steeds betrouwbaarder geworden. Ook wordt het omzetten van energie naar waterstof, en andersom, steeds efficiënter en goedkoper. Daarnaast kun je met waterstof snel tanken en meer kilometers afleggen dan met elektrische auto’s op batterijen. Zon- en windenergie is grillig. De surplussen worden amper opgeslagen en gaan daardoor verloren. Waterstof kunnen we daar prima voor gebruiken.’

Studenten en onderzoekers zijn langsgegaan bij bedrijven in de regio Arnhem om te achterhalen met welke vragen zij worstelen. Zo zijn er organisaties die waterstof willen toepassen, maar niet weten wat de mogelijkheden zijn. Het Hydrova-project loopt in elk geval nog tot de zomer van 2019. Naast het organiseren van partnerbijeenkomsten met waterstofbedrijven in de regio, gaan de docenten en studenten vooral aan de slag met opdrachten en stages.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!